május 1, 2023

Elsajátítottál már tanulási módszereket, koncentrálsz is, ha szükséges, hatékony az időbeosztásod is, mégsem érzed úgy, hogy jól haladnál a tanulásban? Mégsem hozol jó jegyeket és nem érzed úgy, hogy jó pontokat tudnál összeszedni a vizsgáidon? Van itt egy nagyon fontos dolog a háttérben. Valami, ami minden próbálkozásodat keresztülhúzza, ha nem tudatosítod magadban. Lehet, hogy már annyi elég, hogy elolvasod a cikket, magadra ismersz, és tudni fogod, mi a teendő.

A hatékony tanuláshoz nagyon sok technikát és módszert meg lehet tanulni, de van egy dolog, amit mindenek előtt fontos megérteni. Szeretném neked bemutatni a Félelem Majmát. A Félelem Majma mindannyiunkban ott él. Természetesen ez csak egy metafora, de évezredeken át használták arra, hogy elmagyarázzak bizonyos helyzetekben miért viselkedünk úgy ahogy. Ha megismered, megérted és megtanulod kezelni a benned lakozó Félelem Majmát, nagy lépést teszel ahhoz, hogy jobban és hatékonyabban tanulj. Ha viszont ezt a lépést kihagyod, minden más technika és módszer tompábban fog működni.

Lássuk, hol is lakik benned ez a Félelem Majma.

Képzeletben rajzolj egy kört. Ebben a körben van minden, ami számodra ismerős: az ismerős emberek, helyek, gondolatok, az otthonod, a dolgok, amikben hiszel, ahogyan látod magad, amit gondolsz, hogy az emberek hogyan látnak téged, stb. Ez a komfort zónád.

Ezen a körön kívül helyezkednek el a céljaid. A vágyaid. Minden, amit el akarsz érni, és amilyen lenni szeretnél.

Ahhoz, hogy ezeket a célokat és vágyakat elérd, át kell lépned az ismerős kör határát. Mivel a külső dolgokat nem tudod behúzni a körön belülre, a kör vonalát kell addig tágítanod, amíg elég nagy lesz ahhoz, hogy magába foglalja a céljaidat. A határvonalat pedig úgy tudod tágítani, hogy átlépsz rajta.

Viszont van itt egy probléma: a két terület határán, a körön ül a Félelem Majma. Azért ül ott, hogy visszatartson téged attól, hogy kilépj a körön kívülre.

Hogy miért teszi ezt?

Sok millió évvel ezelőtt, amikor még ősemberek voltunk, nagyon fontos volt, hogy az ember együtt legyen a törzzsel. Ha elkóborolt, vagy ismeretlen területre tévedt, akkor könnyen felfalhatta volna egy oroszlán. Ezért életbevágóan fontos volt, hogy csak az ismerős, megszokott keretek közt mozogjon. A Félelem Majma ezért született meg: hogy biztonságban tudjon bennünket.

Csakhogy azóta hatalmasat változott a világ, és az ismeretlennel való találkozás már nem jelent életveszélyt az emberre. Főleg akkor nem, ha például egy vizsgahelyzetről van szó – igaz, hogy egy vizsga az ismerős, biztonságos körön kívül helyezkedik el, de nem hal bele az ember, ha esetleg nem sikerül.

Ha összegezni szeretném, azt mondanám, hogy a Félelem Majma nem szereti a kényelmetlen, ismeretlen helyzeteket, nem szeret kimaradni az ismerős csapatból és nem szeret zavarban lenni.

 

Ha felismered az alábbi gondolatokat, tudhatod, hogy a benned élő Félelem Majma szól hozzád:

  • Félek… hogy nem fog sikerülni, … hogy a többiek kinevetnek, …hogy a többiek nem fognak kedvelni, …hogy nem tudom végigcsinálni, ….hogy kudarcot vallok… stb.

  • Nem tudom… hogy sikerülni fog-e, …mit tegyek, hova forduljak, mit mondjak, stb.

  • Nekem ez nem fog menni, inkább hagyom az egészet a fenébe. Majd máskor megcsinálom, majd ha idősebb, okosabb, ügyesebb, stb. leszek

 

 

Ismerősek ezek a mondatok?

A Félelem Majma nagyon trükkös, mert ezekkel a kijelentésekkel konkrét, fizikai érzéseket is ki tud váltani benned: összeszorul a torkod, elgyengülnek a lábaid, görcsbe rándul a gyomrod, a szíved vadul kalapál.

Ha beadod a derekadat és nem lépsz ki a körön kívülre, azaz maradsz a megszokott dolgaid között, a Félelem Majma megnyugszik és ettől te is jobban érzed magad. Tehát az a megoldás, hogy engedelmeskedj a Majomnak?

Egyáltalán nem!

Ha azt szeretnéd, hogy az életben izgalmas dolgokkal, helyekkel és emberekkel találkozz, ha eredményeket szeretnél elérni, akkor nem meghunyászkodnod kell a Félelem Majma előtt, hanem meg kell tanulnod kezelni őt. Akkor is történnek dolgok veled az életben, ha mindig engedelmeskedsz a Majomnak, de ezek a dolgok csak történnek veled, nem te irányítod őket.

Próbálj meg aszerint cselekedni, hogy a kitűzött céljaidat elérd. Még akkor is, ha ez néha félelmetes, vagy nem vagy benne biztos, hogy sikerülni fog.

 

A Félelem Majmának egyik kedvenc mondása, hogy „Minden előtted álló problémát most kell megoldanod, mert ha nem tudod, hogyan vagy ha nem fogod tudni tökéletesre megoldani, akkor jobb bele se kezdeni.”

Az a helyzet, hogy a Majom nagyon szeret túlozni. Mert ezzel is megijeszt téged és meghátrálásra kényszerít. Az igazság az, hogy nem kell rögtön minden problémára tudnod a választ, elég egyszerre csak az előtted álló kis feladatra összpontosítanod. Ha szépen egymás után veszed a feladatokat, és mindig az éppen aktuálisra koncentrálsz, akkor előbb utóbb azon fogod kapni magad, hogy egy olyan hatalmas problémahegyet oldottál meg, ami az elején megmászhatatlannak tűnt. Egy vizsgára, dolgozatra, fellépésre is így érdemes készülni: kitartó kis lépésekkel haladva a cél felé. A legfontosabb, hogy ne hagyd, hogy a benned ugráló Félelem Majma irányítsa a tetteidet. Ha a saját fejed után mész, ha eltökélten haladsz a céljaid felé, és ellenállsz a kísértésnek, hogy fejet hajts a Félelem Majma előtt, az bizony sok energiát kíván tőled. Senki nem mondta, hogy könnyű elérni a célokat, de az biztos, hogy megéri a befektetett munka. Akár sportról, akár egy hangszerről, akár az iskolai tanulmányaidról van szó, a gyakorlást, az energiabefektetést nem lehet lespórolni, ha fejlődni akarsz. De ha álltál már a dobogó tetején, ha kaptál már tapsot egy közönségtől, vagy elismerő pillantást egy tanárodtól, a szüleidtől, akkor tudod, hogy megéri az idő és energia, amit a gyakorlásba fektetsz. Még akkor is, ha az elején elképzelhetetlennek tartottad, hogy megcsináld.  Az élet tele van kihívásokkal és megmászhatatlannak tűnő problémahegyekkel.

Az, hogy hogyan tekintünk ezekre a helyzetekre, hogy a hallgatunk-e a Félelem Majmára és maradunk a megszokott, langyos vízben vagy nekivágunk az ismeretlennek, szóval ez a hozzáállás dönti el, milyen életet fogunk élni.

 

Egyre szűkebb lesz-e a komfortzónánk vagy egyre tágítjuk azt és újabb érdekesnél érdekesebb dologba vágunk-e bele.

Ez a hozzáállás csak rajtad áll. Barátkozz meg a Félelem Majmával, fogadd el, hogy benned, de legyél te a főnök!

Ez is érdekelhet

A figyelem megerősítése

A figyelem megerősítése

Ülsz a könyv fölött és már ötödször olvasod azt, ami előtted van, de nem fogod fel az értelmét. Mindannyian ismerjük ezt az érzést. Gyerek, felnőtt egyaránt. Ez egy teljesen természetes jelenség, nincs is vele semmi gond. Egészen addig, amíg nem ez lesz a rendszeres...