augusztus 8, 2023

Ülsz a könyv fölött és már ötödször olvasod azt, ami előtted van, de nem fogod fel az értelmét.

Mindannyian ismerjük ezt az érzést. Gyerek, felnőtt egyaránt. Ez egy teljesen természetes jelenség, nincs is vele semmi gond. Egészen addig, amíg nem ez lesz a rendszeres és általános jelenség a tanulás kapcsán. Mert akkor viszont nagyon sok idő és energia megy el fölöslegesen, és csak a frusztráció és stressz szintjét növeljük. Ahhoz, hogy a saját kezünkbe vegyük a figyelmünk irányítását és néhány bambulós kivételtől eltekintve összeszedetten tudjunk fókuszálni, érdemes gondolatban végig menni egy listán és megvizsgálni a rajta lévő tételeket.

Mi befolyásolja a figyelmünket?

 

Éhség vagy telítettség érzés

Ha nincs rendben a vércukorszinted, azaz túl éhes vagy, vagy épp most etted degeszre magad, képtelenség koncentrálni. Ez egyszerű biológia: a vér nem az agyadban dolgozik, hanem az emésztéssel van elfoglalva. Szóval figyelj rá, hogy a tanulás előtt jól lődd be a kaja mennyiségét.

Szomjúság

Biztosan tapasztaltad már, hogy ha nem iszol elég vizet egy nap folyamán, megfájdul a fejed. Ha a víz hiánya konkrétan fájdalmat tud okozni, akkor hogyan is lenne képes valaki összpontosítani vízhiányosan?! Egy jó módszer arra, hogy ne juss el ebbe az állapotba, hogy legyen mindig melletted egy kulacs víz, így, ha csak ráesik a tekinteted, eszedbe jut, hogy igyál pár kortyot. Ha fel kéne állni, kimenni a konyhába, előszedni egy poharat, azt megtölteni és úgy inni, az sokkal nagyobb erőfeszítést igényelne, minthogy csak kinyújtod a karod egy kortyért. Apró trükk, de sokat segít.

Friss levegő

Kinek van meg az az élménye, hogy a zsúfolt osztályteremben kókadoznak a diákok, kinek jobbra dől a feje, kinek balra? A harmincvalahány diák rövid idő alatt használta el a terem oxigénjét, így esélyük sincs a kiélezett figyelemre. Hogy ezt elkerüld, tudatosan figyelj rá, hogy rendszeres időközönként szellőztess, így mindig friss levegőben dolgozhat az agyad.

Zavaró körülmények

Ez az egyik legerősebben befolyásoló tényező. Szerencsére ezt a problémát viszonylag könnyű orvosolni. Arról van szó, hogy ha tanulni akarok, de a szobában közben megy a tévé, szól a zene, érdekes beszélgetés folyik, pittyeg a telefonom, az mind kizökkent a koncentrációmból. De legalábbis energiát igényel, hogy kizárjam a tudatomból ezeket a tanuláshoz nem illő dolgokat. Ezzel nyilván csökken a figyelem hatékonysága, illetve előbb elfárad az agyam. Ennek elkerülése érdekében egész egyszerűen olyan helyet érdemes választani a tanuláshoz, ahol nincsenek meg ezek a zavaró körülmények: menj át egy másik szobába, ahol nem zajlik érdekes beszélgetés, kérd meg a másikat, hogy fülhallgatóban nézze/hallgassa az őt érdeklő dolgot, némítsd le a telefonod, stb. Tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy megkönnyítsd a saját dolgod.

Zavaró gondolatok

Ez már keményebb dió, mert a folyton felbukkanó gondolatokat nem tudod elzárni egy fiókba vagy és nem tudsz egyszerűen némító gombot sem nyomni rá. Márpedig, ha folyton elkalandoznak a gondolataid, az minden, csak nem hatékony tanulás. Szerencsére erre is van megoldás, de mint minden valódi változás, ez sem történik egyik napról a másikra.

 

Hogyan lehet kizárni a zavaró gondolatokat?

 

Tanulj minél aktívabban

Ez azt jelenti, hogy ne csak olvasd a szöveget, hanem tevőlegesen vegyél részt benne: jegyzetelj, készíts szókártyákat, hangosan vagy írásban foglald össze, miről olvastál, tanuljatok párban, amikor el kell magyaráznod a másiknak a tanultakat, stb. Tehát minél inkább neked kelljen „legyártanod” a gondolatokat. Így lefoglalod az agyad az alkotással és kevesebb energiája jut máson gondolkozni. Míg ha csak olvasol, rengeteg maradék energiád van morfondírozni.

Koncentrációs gyakorlatok

Koncentrációs gyakorlatokkal meg lehet erősíteni a figyelmi képességedet (erről később írok még), így ezeket a gyakorlatokat itt is be lehet vetni.

Írd ki magadból

Tanulás előtt írd le, milyen gondolatok, témák zavarnak. Ezt a papírlapot zárd el egy fiókba, mintegy szimbolikusan eltávolítod a látómeződből őket. Tudatosítsd magadban, hogy majd a tanulás után foglalkozol velük.

„Gondold ki” magadból

Ha nincs módod rá, hogy leírd a zavaró gondolatokat, próbáld meg az alábbi gyakorlatot: gondolatban egy nagy könyvbe írd be ezeket a gondolatokat, majd csukd be a könyvet és rakd föl egy polcra. Vagy gondolatban egy dobozba dobáld be őket, azt zárd le és told be egy asztal alá. Vagy gondolatban áss egy nagy lyukat a strandon a homokba, oda dobáld be őket, temesd be, teríts rá egy plédet és ülj rá. Bármilyen szimbolikus módon elzárhatod a gondolataidat. Ha érzelmekről van szó, az agy nem tud különbséget tenni a valóság és a képzelet között, ezért tudnak ezek a módszerek működni. „Elhiteted” az érzelmeiddel, hogy most nem foglalkozol velük. Persze ezután még erőfeszítést kell tenned, hogy elkezdj tanulni, ez nem lespórolható.

Sokszor nekiülni nehéz a tanulásnak, mert egy hegynyi tanulnivaló van előtted. Ha eléred azt, hogy elkezdesz belemélyedni a tanulásba, már könnyebben visz a lendület, úgyhogy csak azt tűzd ki célul, hogy öt percig a tanulásra figyelj! Öt perc nem túl nagy kérés magadtól, viszont közben el tud kapni a lendület.

 

Hogyan lehet erősíteni a koncentrációt?

 

Amint fent írtam, vannak olyan gyakorlatok, amelyek a koncentrációs képességet erősítik. Ezek meglepően egyszerűnek tűnnek, mégis meglepően nehezek. Viszont rendszeres gyakorlással nagyon jól fejlesztik a figyelmet. A feladat csupán annyi, hogy kiválasztasz egy pontot a szobában: egy toll hegye, egy könyv gerince, stb. és pár percen át csak azt figyeled úgy, hogy közben nem gondolsz másra. Nagy rá az esély, hogy pár másodpercen belül felbukkan egy oda nem illő gondolat, ilyenkor ne hagyd abba a gyakorlatot, hanem hagyd, hogy a gondolat elmenjen és irányítsd vissza figyelmed a kiválasztott pontra. Valószínűleg azzal fog telni ez a pár perc, hogy újra és újra és újra visszaterelgeted a figyelmedet. Ez nem baj, nem te vagy a béna, sőt! Nem az az elvárás, hogy egy helyben maradjon a figyelmed (akkor nem lenne szükség a fejlesztésre), a gyakorlat célja pont az, hogy megtanítsd magadnak a figyelem visszaterelését a kívánt pontra. Hiszen tanulás közben is, ha elkalandoznak a gondolataid, ez a cél: visszaterelni a figyelmedet a kívánt pontra. Ha ezt képességedet jól megizmosítod a fenti gyakorlattal, nem lesz nagy erőfeszítés élesben (tanulásnál) is használni. A titok a rendszerességben és a türelemben van!

 

Mi van a kamaszokkal?

 

Ez a korosztály azért problémásabb a figyelem szempontjából, mert sokkal több gondolat kavarog bennük. Olyanok, mint a felkavart állóvíz, ahol a vízben úszkáló minden homokszem egy-egy gondolatfoszlány. A fenti módszerek természetesen nekik is segítenek, de szülőként egyéb dolgokat is tehetünk. Természetesen a legjobb a megelőzés, azaz ha még a kamaszkor előtt sok koncentrációfejlesztő játékot játszunk velük, ezzel megerősítve a figyelmi képességeiket. Ha erről lemaradtunk (ami egyébként bármikor pótolható, azaz a koncentráció bármilyen korban erősíthető!), elmondom, mi az a módszer, ami nekem a leginkább működik (a saját gyerekeimnél és a kamaszoknál is, akikkel dolgozom): sokat beszélgetek velük. Őszinte kíváncsisággal és ítélkezésmentesen meghallgatom, mi foglalkoztatja őket. Hagyom, hogy kibeszéljék magukból az őket foglalkoztató gondolatokat, mert érdekes módon, ezzel olyan, mintha kiraknák magukból a bennük feszülő gondolatokat és már nem a fejükben kavarognának tovább. Megkönnyebbülnek tőle, így több energiájuk marad a tanulásra koncentrálni. Egy idő után érzem, amikor elérkezik ez a megkönnyebbülési fázis, ilyenkor megkérem őket, hogy gondolatban zárják rá az ajtót ezekre a gondolatokra (lásd a fenti módszer) és irányítsák a figyelmünket a tanulnivalóra.

 

És a tanulási nehézséggel küzdők?

 

Az ADHD-val élők, a figyelmhiányosak vagy bármilyen más tanulási nehézséggel küzdőknek extra erőfeszítés a figyelmük kordában tartása. Ez nem az én szakterületem, kifejezetten javaslom egy hozzáértő szakember felkeresését, mert rengeteget tudnak segíteni. Azt viszont feltétlenül szeretném kihangsúlyozni, hogy akármilyen tanulási problémája is van valakinek, megfelelő fejlesztéssel bámulatos eredmények érhetők el. A figyelem terén ez kifejezetten igaz, számos példát láttam már erre.

Sokszor olvashatjuk, hogy azt a világot éljük, ahol a figyelmünket folyton eltereli valami (age of distraction). Én azt gondolom, hogy nem azok lesznek sikeresek, akik az adott kor problémái ellen küzdenek, hanem azok, akik megfelelően és rugalmasan tudnak alkalmazkodni (reziliensek). Nem az internettel, a közösségi médiával és egyéb a figyelmet megzavaró dologgal van a gond, hanem azzal, ahogyan ezeket mi kezeljük. Minél tudatosabbak vagyunk, annál inkább a saját javunkra tudjuk fordítani őket.

Ez is érdekelhet