május 1, 2023

Rossz a suli, az osztály, a tankönyv, a tanárok, a rendszer? Nem tudja senki jól elmagyarázni, megtanítani az anyagot? Hogyan tudod mégis megtanulni? Olvasd el a cikket és megtudod!

Isaac Asimov orosz származású amerikai sci-fi író zseniális, izgalmas, elgondolkodtató könyveket írt. (Ha egy könyvet elolvasol tőle, tuti rákattansz és a többit is el akarod majd olvasni!). Ő mondta azt, hogy

“Hiszem azt, hogy az önálló tanulás a tanulás egyetlen módja.”

Hogy mit is jelent ez?

Azt, hogy teljesen mindegy, milyenek a körülmények, milyenek a tanáraid, az iskolád, hogy otthon tanulsz-e, iskolában vagy egy büfében, ha valamit meg akarsz tanulni, akkor meg fogod tanulni. Ha pedig nem akarod, akkor senki nem tudja megtanítani neked. A Harvard leghíresebb tanárai sem. Ha valami érdekel, és veszed a fáradságot, hogy utánanézz, minél többet megtudj a témáról, akkor valóban tanulsz. Igazából csak így lehet hosszú távon, hatékonyan tanulniÉrdeklődve, akarva, belső kíváncsiságtól hajtva.

Ha megnézed a világ kimagasló koponyáit akár most, akár a múltban azt fogod látni, hogy (akármilyen iskolába is jártak) egész életükben fejlesztették magukat, mindig tanultak valamit. Autodidakta módon, azaz maguktól. Mert nagyon érdekelte őket egy téma.

Sajnos a mai iskolarendszer nem arra van berendezkedve, hogy a diákok kíváncsiságára alapozva tanítsanak. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen alkalmazkodnod kell a helyzethez és kidobni a kukába a kíváncsiságodat és a tudni akarásodat. Sőt! Keresd meg, mi az, ami érdekel, és abban merülj el, tudj meg minél többet a témáról! Válj a téma szakértőjévé! Még akkor is, ha az nem egy iskolai tantárgy. Lehet az a fotózás, programozás, testépítés, gitározás, divatos ruhák készítése vagy bármi más, ami igazán érdekel. Azért fontos, hogy megtapasztald ezt a fajta, belső késztetéstől hajtott tanulást, mert

1. ha egyszer megkóstolod, hogy így is lehet tanulni, nem fogod az egész tanulást utálni,

2. lehet, hogy az általad kedvelt dolog lesz majd a szakmád, ezzel fogod a pénzedet keresni (és akkor boldog embernek mondhatod majd magad, hogy a szenvedélyed a hivatásod!)

3. lehet, hogy a szenvedélyedet valahogyan tudod kötni majd valamelyik tantárgyhoz. (A programozást a matekhoz, a testépítést az anatómia miatt a biológiához, a divatos ruhák készítését meg akár a történelemhez – melyik korban milyen ruhát hordtak az emberek, stb.) Így megtalálhatod azt az oldalát egy-egy tantárgynak, ami érdekel, amin keresztül a tantárgyat is könnyebben, érdeklődve tudod tanulni. Ez egy nagyon fontos kulcs a hatékony iskolai tanuláshoz!

Jelenleg az oktatási rendszer pár tantárgyra osztja fel a világ megismerését, pedig a világ sokkal-sokkal színesebb ennél. Találd meg azt az oldalát, ami téged érdekel és azon keresztül közelítsd meg az iskolai tanulmányaidat is. Amit te akarsz megtudni, aminek te jársz utána, az az igazi tanulás. Ez az, amit nem felejtesz el soha!

Ez is érdekelhet

A figyelem megerősítése

A figyelem megerősítése

Ülsz a könyv fölött és már ötödször olvasod azt, ami előtted van, de nem fogod fel az értelmét. Mindannyian ismerjük ezt az érzést. Gyerek, felnőtt egyaránt. Ez egy teljesen természetes jelenség, nincs is vele semmi gond. Egészen addig, amíg nem ez lesz a rendszeres...