május 1, 2023

Ha még nem igazán készítettél Power Point előadást vagy nem vagy benne biztos, hogy hogyan eddig jól csináltad, szóval ha jól jönne egy egyszerű és átlátható útmutató, akkor ez az összeállítás neked szól.

Könnyen lehet, hogy az iskolában feladnak egy olyan feladatot, hogy készíts rövidebb-hosszabb PPT előadást egy adott témáról. Sok útmutatót nem kapsz hozzá, hogyan is készítsd az előadást. Talán azért, mert a tanárod magától értetődőnek gondolja, hogy tudod, hogyan kell csinálni (hiszen ő már rengeteget látott életében), de lehet, hogy egyszerűen időhiány miatt nem jut el hozzád a megfelelő információ. Akárhogy is legyen, ha az alábbi pontokat elolvasod és meg is fogadod, biztosan könnyebben és jobban fogod tudni elkészíteni a prezentációdat.

Ne téveszd szem elől a célt!

A cél pedig az, hogy olyan információkat ossz meg a hallgatósággal, amiket te tudsz (hiszen utánanéztél), ők viszont nem tudnak (ezért akarják meghallgatni az előadásodat). Tehát először is válaszolj magadban a fő kérdésre: Mit akarok elmondani a nézőknek?

Be akarsz mutatni egy extrém sportot? Mesélni akarsz egy vadállatról? Egy filmet/könyvet akarsz ajánlani? Ha megvan a fő csapásirány, figyelj rá, hogy ne térj el a tárgytól! Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy minden egyes dia elkészítésekor megnézed, a dián szereplő információnak valóban szoros köze van-e a fő mondanivalódhoz.

Legyen szerkezete az előadásnak

Ha tudod, mi az irányvonal, tervezd meg, mik legyenek a fő részek. Körülbelül úgy képzeld el, mint egy könyvnek a fejezetei vagy egy leckének az alcímei. Ha az extrém sportról készítesz előadást, lehetnek olyan részeid, mint pl.

1 . milyen extrém sportok léteznek

2. mitől extrém egy sport

3. egy konkrét példa

3.a. mi a példádban szereplő sport születésének története

3.b. hogyan űzik ezt a sportot

3.c. milyen felszerelések szükségesek hozzá

3.c. milyen érdekességek léteznek a sporttal kapcsolatban

4. személyes élmény/tapasztalat

Ha egy híres emberről tartasz előadást, lehetnek ilyen vázlatpontjaid:

1. az illető neve, szakmája, miről ismerjük, stb.

2. néhány személyes adat

3. miről vált híressé

3.a. híres filmjei (ha filmesről van szó)/ nevezetes találmányai (ha feltalálóról van szó)/ kimagasló eredményei (ha sportolóról van szó)  / történelmi események (ha történelmi személyről van szó) stb.

3.b. a fenti pontot több részletben is ki lehet fejteni, főleg, ha sok mindent elért az ember

4. egyéb érdekességek

Természetesen ezek a fenti vázlatok csak példák, nem kell hozzájuk ragaszkodni. Bármilyen logikus rendezési elv alapján meg lehet csinálni a vázlatot. Ha nehezen boldogulsz vele, írd be a wikipédiába azt a témát, amiről az előadást készíted, mert ez az oldal is pontokba szedve van megszerkeztve. Hátha onnan el tudsz lesni egy kis szerkezeti segítséget.

Keveset írj!

Ha sok a szöveg, a néző nem tud a beszédedre figyelni. Egyszerre olvasni és követni a beszéd fonalát nagyon zavaró tud lenni, könnyen elveszti a néző a gondolatmenetet és ezzel az érdeklődését is. Tehát, a diákra csak kulcsszavakat írj! Ez lehet felsorolásszerű vagy ha épp kép is van a dián, ahhoz tartozó cím. Ráadásul ha csak pár szó szerepel a dián, a sokkal valószínűbb, hogy a nézők megjegyzik ezeket a szavakat.

És ami nagyon fontos, ne csak felolvasd a dia szövegét! Mondjuk, ha kulcsszavakat írsz, akkor nyilván azok benne lesznek majd a mondandódban, de kevés unalmasabb dolog van, mint amikor az előadó konkrétan felolvassa azt, amit a néző amúgy is el tud olvasni a kivetítőről. (Ha volt már olyan órád, ahol a tanárod ezt csinálta, tudod, miről beszélek…)

A méret is a lényeg

Ha túl kicsik a betűk, a hátsó sorban ülők nem fogják tudni elolvasni, így az ő figyelmüket elveszíted. (Márpedig a cél, hogy végig fenntartsd a figyelmet.) Úgyanígy fontos, hogy jó betűtípust válassz, ami azt jelenti, hogy ne legyen túl cirádás, csillivilli, ellenben legyen olvasható, letisztult és egyszerű.

A képek magukért beszélnek

Mivel ez egy vizuális előadási forma, egyértelmű, hogy képeket is használj. Viszont figyelj rá, hogy a képek minősége jó legyen, azaz ne a Google-ben elsőnek felbukkanó képet válaszd. Ha igazán profi képeket szeretnél választani, ráadásul jogtisztán, keresgélj a direkt ilyen célra létrehozott oldalakon, mint pl. a Pixabay, az Unsplash, a Freepik vagy a Freeimages.

A képek esetén is igaz (mint a szövegnél), hogy a kevesebb néha több. Ne zsúfold tele a diádat képekkel, egy-két kép bőven elég egy oldalra. Ha több mondanivalód van, inkább készíts több, különálló diát.

Ha szöveg és kép is van a dián, figyelj rá, hogy a szöveg jól olvasható legyen!

Ha adatok is szereplnek az előadásdban, érdemes ezeket is vizuális formában megjeleníteni. Ezzel egyértelműbb és átláthatóbb lesz a mondandód. Ha diagramokat, ábrákat akarsz készíteni, használd az ingyenes Canva-t vagy a Creately-t.

 Legyen saját vázlatod, ami alapján beszélsz

A kivetített PPT csak a vizuális segédanyag, a lényeg a mondandódban lesz. Ezért fontos, hogy jól tudj beszélni is a témáról. Ha készítesz magadnak egy vázlatot arról, hogy miről is fogsz beszélni, az negy segítség tud lenni neked. Ha a dián mondjuk az a kulcsszó, hogy – maradjunk az extrém sportoknál – veszély, akkor kerek mondatokban beszélj az adott sport veszélyeiről. Pl. Az ejtőernyőzés azért veszélyes, mert nagy magasságból ugranak ki a sportolók és teljesen a felszerelésük megbízhatóságára illetve a saját tudásukra kell hagyatkozniuk.  A kiugrásnál, az ernyő nyitásánál és a landolásnál is előfordulhat probléma, ezért ez a sport nagy odafigyelést igényel. 

Érdemes az előadásodat előre elpróbálni, mert így már gyakorlottabb leszel az éles előadásra. Ha további tippeket szeretnél olvasni arra vonatkozóan, hogyan adj elő, olvasd el a Hogyan tarts (kis)előadást – tíz gyakorlati tanács című cikket.

És végül ne feledd, nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy jó előadást készíts, de a tőled telhető legtöbbet tedd meg: járj utána a témának, legyél igényes és próbálj meg olyan előadást készíteni, amit te magad is élveznél hallgatni.

Ez is érdekelhet

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Akár szülőként, akár tanárként sokszor láthatjuk, hogy amikor a gyereknek a tanulásra kéne figyelnie, helyette valamit matat a kezével: papírgalacsinokat készít, firkálgat, egy tollat piszkál és sorolhatnám. Az a helyzet, hogy ezt nem a tanulás helyett, hanem közben...