május 1, 2023

Minél több oldalról találkozol egy nyelvvel, annál színesebb lesz a repertoárod és annál jobban is fogod tudni megtanulni a nyelvet. Most a hollandhoz adok segítséget: könyvek, weboldalak, podcast-ek, youtube és spotify csatornák, stb gyűjteménye.

francia nyelv tanulásához már adtam forrásanyagokat. Most egy olyan nyelvhez nyújtok segítséget, ami sokkal kevésbé beszélt nyelv a világon, talán éppen ezért macerásabb összegyűjteni olyan weboldalakat, amik segítenek a tanulásban. És mivel Hollandia a szívem csücske illetve egyre több magyar él (vagy készül élni) arrafelé, csokorba gyűjtöttem a holland nyelv tanulását elősegítő forrásokat.

Weboldalak

BBC Dutch

A BBC név alapból minőséget garantál. Bár nem a legaprólékosabb oldal, ha hollandot akarsz tanulni, mindenféleképpen stabil kezdő lépés.

Duolingo

Főleg az alapszókincs elsajátításához érdemes használni. Ha végig csinálod a holland részt, egy jó A2-es szintre érhetsz.

Memrise

A Doulingo-hoz hasonlóan főleg a szavak tanulásában segít. Érdemes mindkét oldalt megnézni, kipróbálni és eldöntheted, neked melyik a szimpatikusabb. De akár ki is egészíthetik egymást.

Oefenen

Videók, online órák, és egy csomó egyéb forrás a nyelvtanuláshoz.

Lingq

Ez az oldal nem biztos, hogy mindenkinek a kedvence lesz, mert főleg szöveges (olvasási és fordítási) feladatok vannak rajta, de minél többféle forrással találkozol, annál színesebb lesz a tanulásod. Szóval egy próbát mindenféleképpen megér.

Dutch and Go

Egy fiatal srác egyszemélyes “játszótere”, pont ezért lejön, mennyire szívből csinálja.

 

Nyelvtani magyarázatok

Dutch grammar

Gyakorlatilag nincs olyan holland nyelvtannal kapcsolatos kérdés, amire a választ itt ne találnád meg. Emellett érdemes az oldalon a links fülre is kattintani, mert tengernyi hasznos weboldalt találsz még itt, amivel a nyelvet tudod gyakorolni.

Taalhuis

kezdőknek és haladóknak egyaránt segítséget nyújt a holland nyelvtannal kapcsolatban.

Verbix

A holland igék ragozásához elengedhetetlen oldal.

 

Hallás utáni szövegértés gyakorlása

Listening Practice

A koncepció nagyon egyszerű: hallgatsz egy szöveget és le kell írnod, amit hallasz. Sokszor erre a készségre nem kerül elég hangsúly, pedig nagyon fontos lenne ezt is fejleszteni.

Lyrics Training

Az oldal holland zenéket vesz a YouTube-ról, feliratozza a szöveget, de néha kihagy egy-egy szót vagy kifejezést, amit neked kell beleírnod. Pontokat is gyűjtesz, így nem csak hasznos, de játékos is a feladat.

 

Online újságok/magazinok

Metro

Talán a legegyszerűbb szövegezésű és témájú holland online újság.

Telegraf

Komolyabb és nehezebb, mint a Metro, de haladóknak kifejezetten hasznos és érdekes forrás.

at5

Amszterdami hírportál, azaz kifejezetten az itt történő és ide kapcsolódó eseményekről ad hírt. Érdemes a kapcsolódó kommenteket is elolvasni, hogy a valós, hétköznapi nyelvezetbe is betekintést nyerj.

 

TV műsorok

Schooltv

Mivel ez a csatorna kifejezetten a gyereknek szól, a nyelvezete és a tartalma is könnyebb, így nyelvtanulóknak kimondottan hasznos.

Taalklaas

Tanulásra és gyakorlásra egyaránt szuper videók vannak itt. Igaz, nem kezdőknek való, de egy bizonyos szint fölött nagy hasznát veheted.

NPO

Ez egy holland tévécsatorna online verziója. Szóval, mintha hollandul néznéd a tévét. Mint az ilyen esetekben mindig, a dokumentumfilmek alámondása sokkal szebb, azaz jobban érthető, mint a filmek beszéltnyelvi szövege.

2bdutch

Rengeteg videó található az oldalon. Igaz, régen volt frissítve és néhány link nem működik rajta, ami elérhető, az nagyon jól használható a tanuláshoz.

 

Könyvek

Gutenberg

Ezen az oldalon rengeteg ingyenes e-book található, de a fenti link kifejezetten a holland anyagokra mutat.

BookRix

További ingyenesen letölthető holland nyelvű könyvek.

Ereaders

Szépirodalom, krimik, dokumentum könyvek nagy választéka.

 

Podcast-ek

Arról írtam már, hogyan lehet jól nyelvet tanulni a podcast-ek segítségével, most lássuk, milyen holland nyelvű forrásanyagok állnak rendelkezésre.

Say It In Dutch Podcast

Kifejezetten tanulóknak ajánlott, hiszen lassan, szépen artikulálva beszélnek benne.

DutchPod101

Több, mint 900 hanganyag található itt, de ez az oldal sokkal több, mint podcast-ek lelőhelye. Feltétlen nézz körül rajta!

Laura Speaks Dutch

10-20 perces hanganyagok különböző témakörökben.

SBS

Különböző rádióműsorok hanganyagai, kifejezetten friss témákban is.

 

Spotify listák

Az alábbiakban olyan gyűjtemények vannak, amelyek a Spotify-on található anyagokból lettek összeállítva.

Learn Dutch

Learn Dutch Through Songs

Dutch in Translation

 

YouTube csatornák

DutchPod101

Nem csak podcast-ekben, de youtube videókban is alapos a 101-es oldal. Több száz videó a holland nyelvről, kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott.

Bart de Pau

Kezdőknek ajánlott csatorna, a leggyakoribb 1000 szót rágja át.

Online Dutch Lessons

Nem az a vicces fajta videók tárháza, viszont alapos és jó anyagok gyűjteménye.

Learn the Dutch Language

45 részes videósorozat a holland nyelvet tanulóknak.

 

Szótárak

És végül az elengedhetetlen szótárgyűjtemény, amiben egynyelvű és kétnyelvű szótárak egyaránt szerepelnek.

Wordreference

Bab.la

Glosbe

 

A sorozat következő részében a spanyol nyelv tanulását elősegítő anyagokat gyűjtöm csokorba.

Ez is érdekelhet