május 1, 2023

Az online oktatás messze nem arról szól, hogy a tantermi tanítást egy az egyben áttesszük az internetre. Sokkal több lehetőség van benne, és ha egyszer rájössz mit, hogyan és hol tanulj a neten, a határ a csillagos ég a saját fejlődésedet tekintve. Pont ezekben a kérdésekben segít neked ez a cikk.

Az online kurzusok születése

 

2004-ban egy bizonyos Salman Khan nevű, indiai származású amerikai férfi elkezdte korrepetálni az unokatestvérét Nadia-t matematikából. A nehézség az volt, hogy míg Sal Bostonban élt, addig Nadia New Orlens-ban. Sal először telefonon segítette őt, majd miután a lány eredményei javultak, egyre több unokatestvér és családtag jelentkezett be korrepetálásra. Mivel nehéz lett volna koordinálni a sok órát (és időzónát), a férfi úgy döntött, hogy felveszi videóra a magyarázatait és kiteszi a YouTube-ra. Mindez 2006-ban történt, amikor a YouTube még nem az volt, mint ma. Mindenesetre egyre több külsős ember is elkezdet követni ezeket a videókat és Sal rájött, milyen sok embernek tudna így segíteni. Az évek folyamán a YouTube-ról átköltözött a saját online felületére, a Khan Academy-re, ahol azóta is újabb és újabb kurzusok jelennek meg főleg a matematika és a természettudományok területén. (Ha többet szeretnél tudni a Khan Academy történetéről, nézd meg Salman Khan Ted előadását.)

Nem a Khan Academy az egyetlen olyan hely az interneten, ahol teljes kurzusokat tudsz végighallgatni. A világ nagy, vezető egyetemei, az MIT, a Harvard, a Stanford, stb úgy döntöttek, ők is nyújtanak online tanfolyami lehetőségeket. Ezeket az oldalakat MOOC-nak hívják, azaz Massive Online Open Course , amit valahogy úgy lehet fordítani, hogy a Tömeges Online Nyílt Kurzusok. Emellett nem egy olyan platform jelent meg az interneten, ahol híres (vagy kevésbé ismert) tanárok készítenek tananyagot és tesznek elérhetővé bárki számára. Sőt, olyan oldalak is vannak, ahol bárki készíthet tanagyagot, ha úgy érzi, neki van mondanivalója és azt közkinccsé teheti.

Természetesen nem minden kurzus ingyenes, hiszen rengeteg szaktudás rejlik ezekben a tanfolyamokban. Személy szerint én azt gondolom, nem is baj, hogy nem ingyenesek, mert az emberek sokkal komolyabban vesznek valamit, sokkal komolyabban tanulnak, ha nem az ölükbe pottyan a lehetőség, hanem valamilyen nehézségbe ütköznek, ebben az esetben abba, hogy fizetniük kell érte. Viszont az árak nagyon különbözőek lehetnek, a pár dollárostól a sokszáz dollárosig terjedő skálán. Egyes platformok akciózni is szoktak, amiket érdemes figyelni, mert ilyenkor 10-20 dollárra csökkentik le sok többszáz dolláros kurzust.

 

Hol tudsz ilyen online kurzuson részt venni?

 

Khan Academy

Ahogy említettem, a Khan Academy volt az egyik első ilyen online platform, és azóta is töretlen a sikere. Matematika, természettudományok, társadalomtudományok, művészeti órák, közgazdaságtan, pénzügyek, stb. témaköröket ölel föl. Igaz, hogy az amerikai oktatási mintára épül, de gyerekeknek szóló matematikai tanfolyamaik is vannak.

Coursera

A 2012-ben két Stanfordi tanár által létrehozott platformon több ezer kurzus található mérnöki, adatelemzési, természettudományos, matematikai, üzleti, társadalomtudományi, biológiai, számítástechnikai, marketing, stb. témákban. A legtöbb kurzus ingyenes, de ha hivatalos oklevelet is szeretnél arról, hogy elvégezted valamelyik tanfolyamunkat, bizonyos összeget kell fizetned nekik.

Udemy

Talán az egyik legnagyobb online tanulási platform, több, mint 100.000 kurzussal! 65 nyelven, több mint 57.000 tanár tanfolyama érhető el, a legtöbbje 10-20 dolláros áron. Gondoljatok csak bele, 1-2 magánóra áráért teljes tanfolyami anyagokat kaptok! Nem tudom felsorolni a témaköröket, amiket itt megtaláltok, mert szerintem nincs az a kérdéskör, amiről ne találnál valamit.

Talán a fenti három a legnagyobb MOOC a világon (egyelőre), de emellett vannak még olyan helyek, ahol hasonlóan tudsz tanfolyamokat elvégezni:

Openuped.eu

The California State University

Open.edu

edx.org

Udacity

.

Nem egyetemi szintű online kurzusok

 

Az, hogy egy kurzus nem egyetemi szintű egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne értékes. Egyszerűen csak arról van szó, hogy rengeteg olyan oktató él a világon, aki értékes tudást tud átadni a diákoknak, de nem egyetemen dolgozik. Ha ezek a tanárok (vagy bármiben komoly szaktudással rendelkező) emberek online tanfolyamot szeretnének készíteni, majd azt bárki számára elérhetővé tenni, az alábbi oldalakon tehetik meg:

Teachable 

Skillshare

Thinkfic

Kajabi

Webuni

Ez utóbbi magyar fejlesztésű, magyar felület.

 

Hogyan működik egy ilyen kurzus?

 

Minden online kurzusnak hasonló a felépítése. Miután regisztrálsz, és ha szükséges, fizetszhozzáférést kapsz a tanfolyam anyagához, ami a legtöbb esetben videók és hanganyagok/szöveges anyagok sora. A videókat egymás után tudod megnézni, és mivel a legtöbb tananyagot úgy állítják össze, hogy az egyes részek egymásra épülnek, nem tudsz (és nem is érdemes) kihagyni valamit és átugrani egy olyan fejezetre, ami jobban érdekel. Vannak olyan kurzusok, ahol csak akkor tudsz tovább menni a következő részre, ha egy ellenőrző feladatot megcsinálsz. Ennek az az oka, hogy még jobban elmélyüljön a tudás. A legtöbb kurzus videói nem hosszúak, de ha összeadod őket, általában több órányi anyagot kapsz. (Bár ez a mennyiség nagyon változó tud lenni, érdemes alaposan átböngészni a lehetséges kurzusokat, hogy a pénzedért minél több anyagot kapj.)

Azok a kurzusok, amelyek hivatalos oklevelet adnak arról, hogy elvégezted a tanfolyamot, általában “vizsgáztatnak” is, azaz ki kell töltened egy online tesztet és annak az eredménye alapján kapod meg az igazolást, hogy elvégezted a tanfolyamot. Ha belegondolsz, ez teljesen logikus, mert csak azzal, hogy megveszel egy kurzust még nem varázsolódik a tudás a fejedbe.

Mivel a legtöbb esetben a fizetéssel a teljes kurzus anyagát megkapod, úgy osztod be a tanulási idődet, ahogy akarod. Akár egy hétvége alatt is belemélyedhetsz a tanulásba és végezhetsz egy-egy kurzussal, de ha az időd nem engedi, vagy túl sok lenne egyszerre, szét is húzhatod az egyes leckék hallgatását. Teljesen te magad osztod be, milyen tempóval tanulsz.

Az oktatótól minden esetben lehet kérdezni, de sokszor tanulói chat szobák is tartoznak a kurzusokhoz, ahol a diákok egymástól tudnak kérdezni, vagy tudnak segíteni.

 

Miért jó, ha ilyen online tanfolyamon tanulok?

 

Azt hiszem, azzal mindannyian egyetértünk, hogy a jelenlegi hivatalos oktatási rendszer nem korszerű, már nem a mai diákok igényeit elégítik ki – legyen szó az amerikai, az európai vagy akár a magyar oktatásról. Igen ám, de akkor mi az alternatíva? Mi a jobb megoldás?

Nekem meggyőződésem, hogy a személyre szabott, a saját érdeklődési körre alapuló és saját tempóban folytatott tanulás lesz a jövő. Természetesen ez ekkor még kevéssé megvalósítható, amikor a gyerekek írni-olvasni tanulnak (amit ugye mindenkinek meg kell tanulni, ha akarja, ha nem), de minél magasabb osztályba megyünk, annál inkább igaz az, hogy a személyre szabott oktatás a leghatékonyabb.

Ugyanis egy ilyen rendszerben a diák nem szenvedő alanya a tanításnak, hanem aktív részese a tanulásnak.

Ez pedig magával vonja a diák belső motivációját és felelősségvállalását. Nem a kiskapukat fogja keresni, hogy minél kevésbé nehezedjen rá a ráerőszakolt rendszer, hanem ő maga akar majd minél többet tanulni.

 

ingyenes online kurzusok

 

Az ilyen fajta tanulásra ad lehetőséget a MOOC, ezért tartom úttörőnek a létezésüket és ezért hangoztatom ott, ahol csak lehet.

Téged is arra biztatlak, hogy vedd kezedbe a tanulásod útját és kezdj el a fenti tanfolyamok segítségével fejlődni.

Természetesen ahhoz, hogy így tudj tanulni szükséged van bizonyos szintű érettségre, a legtöbb esteben angol nyelvtudásra és arra, hogy tudj önállóan tanulni. Ez utóbbihoz szeretnék segítséget nyújtani és hoztam létre a tanulás-módszertani online kurzusomat (egyébként a teachable-n). Bár ez a tanfolyam középiskolásoknak szól, biztos vagyok benne, hogy sokan mások is profitálnak belőle.

Ha szeretnéd te irányítani a tanulásodat, ha tudatosítani akarod, hol rontod el a tanulást és hogyan tudnál azon javítani, ha szeretnéd jobban kézben tartani az idődet, akkor ez a kurzus biztosan segít neked.

Ez is érdekelhet