március 17, 2024

Hogyan használhatod fel a mesterséges intelligenciát a nyelvtanuláshoz?

 

Ma már rengeteg nyelvi applikáció létezik, a legelterjedtebbeket kicsik és nagyok egyaránt használják. Elég csak a Duolingora gondolni, és máris megjelenik a cuki zöld bagoly a lelki szemeink előtt. Az más kérdés, hogy ki mennyire használja és kinek mennyire válnak be ezek az applikációk. Mindenesetre az, hogy nyelvet tanulni lehet applikációk segítségével ma már teljesen megszokott gondolat. Aztán megérkezett az életünkbe a mesterséges intelligencia, ami fenekestől forgatja fel (illetve fogja felforgatni) az életünket. Bár már most is az élet sok területén használják (a gyógyászati ipartól kezdve a rendszámtábla-felismerésen át a tőzsdei kereskedésig rengeteg helyen), az, hogy nyelvtanulásra is használható még nem terjedt el igazán. Talán még elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet az AI-t ilyen módon felhasználni, hiszen merőben új megközelítésről van szó.

 

Mit tud az AI, amit a nyelvtanulásban hasznosítani tudunk?

 

A tantervvezérelt alkalmazásokkal ellentétben az AI a rugalmasságot és a szórakozást hozza be a tanulásba, amiről tudjuk, milyen hihetetlenül sokat ad hozzá a tanulás hatékonyságához. Hatalmas adatkészletek teszik lehetővé az AI eszközök számára, hogy értsék a természetes nyelvet, tehát úgy írhatunk és beszélhetünk hozzájuk, mintha egy normális, baráti beszélgetésben vennénk részt. Mivel az AI jól képzett a valós élet nyelvében, kiváló a természetes kommunikációs készségek fejlesztésére. Az AI eszközök igazodnak a nyelvtanulási igényeidhez, mert személyre szabott tartalmat kínálnak a szintednek megfelelően.

Az AI gyorsan és egyszerűen teszi lehetővé számodra, hogy

🪄 bármilyen játékot létrehozz és játszhass,

✍️ visszajelzést kapj az írásaidról,

✅ azonnali kvízeket generálj a mélyebb megértés érdekében

👅 gyakorold a szavakat, kifejezéseket

👨‍🎓 felkészülj egy nyelvvizsgára.

És ha „csak” gyakorolni szeretnéd a nyelvet, fogj egy kávét, ülj le a gép mellé, majd bármilyen témát dobj föl az AI-nak, ami éppen érdekel és csevegjetek a gyakorolni kívánt nyelven. No stressz 🙂

 

Nénány hatékony feladat az egyszerű nyelvtanuláshoz az AI segítségével

 

Ha úgy döntöttél, szeretnéd kipróbálni az AI-t a nyelvtanulásodban, de nem tudod, hogyan lássál hozzá, mutatok néhány rendkívül hatékony feladatot, amely segít a kezdetekben.

 

  • Szintjelző: Sok AI chatbot ismeri a közös nyelvi szinteket és vizsgaeredményeket, így ha megmondod neki a szintedet (sőt még a nemedet is), a te szintedhez, rád tudja szabni a szövegét. Például mondd el a ChatGPT-nek, hogy “A2-es szintű angol tanuló” vagy, így egyszerűbb szöveget generál, mint ha azt mondanád, hogy “C1-es szintű vagyok”.

 

  • Szerepjáték szituációk: Kérd meg az AI chatbotokat, hogy segítsenek eljátszani különböző szituációkat a célnyelven, például állásinterjúkat vagy utazási élményeket. Az AI-val folytatott beszélgetések segíthetnek a folyékonyság megszerzésében, a szókincs fejlesztésében és az önbizalom növelésében.

 

  • Szókincs brainstorming: Az AI kiváló eszköz a szókincs bővítéséhez, mivel meghatározott témakör körül sok szót generálhat. Ez szuper kiegészítése lehet az iskolai vagy a saját tanárral folytatott tanulásnak. Akár egy rendezett táblázatban is kérheted a szókincset, vagy exportálhatod, hogy beilleszthesd egy flashcard alkalmazásba, mint például az Anki vagy a Quizlet.

 

  • Tesztek: Ha egy adott anyagrészből készülsz dolgozatra, kérd meg az AI-t, hogy készítsen neked tesztfeladatokat az adott témakörből.

 

  • Nyelvvizsgára készülve: Ha nyelvvizsgára készülsz, írj esszéket, majd kérd meg az AI-t, hogy az adott nyelvvizsga (pl. Cambridge, IELTS, stb) szempontrendszere szerint javítsa ki és adjon további megoldási javaslatokat.

 

  • Szintlépés: ha úgy érzed, nehezen mozdulsz el egy jó közepes szintről (B2), írj egy szöveget majd kérd meg az AI-t, hogy fogalmazza át neked magasabb szintűvé (C1) és emelje ki azokat a kifejezéseket, amiket érdemes így megtanulni. Ezután arra kérd, hogy készítsen kvíz feladatokat a kigyűjtött kifejezésekre.

 

Lehet-e az AI-vel helyettesíteni a nyelvtanárt?

 

A nyelvtanulás fontos eleme, hogy meglegyen a saját tanulási rutinod vagy egy tanár, aki segít végigvezetni a folyamaton. Tehát, bár azt gondolhatod, hogy a ChatGPT segítségével folyékonyan megtanulhatsz egy nyelvet, tapasztalt tanárként és nyelvi coachként azt vallom, hogy az AI olyan erőforrás, amely nem helyettesíti, viszont nagyon jól kiegészíti az egyéni tanulást.

Nem tudod 100%-ban lecserélni más forrásaidat vele, de az AI nagyban segíti a nyelvtanulási utadat. Ha az emberekkel való kapcsolat és az intellektuális fejlődés miatt tanulsz nyelveket, mindig szükséged lesz a valós életben történő gyakorlásra.

Az én tippem az, hogy gondold át, hogy az AI hol illeszkedik a taulásodba, majd kezdd el beépíteni, kísérletezz, legyél nyitott és élvezd ezt az új megközelítést.

 

Az AI chatbot egy nyelvi coach?

 

Először is szögezzük le, hogy egy nyelvi coach nem ugyanaz, mint egy tanár vagy gyakorlópartner. Tapasztalataim szerint az AI chatbotoktól kapott nyelvtanulási tippek és stratégiák általában egyszerű, átfogó és a józan ész elvét követő tanácsokat tartalmazzák. Egy jó nyelvi coach személyre szabott, célzott tanácsokat ad, aki meghallgat és a konkrét nehézségeidre illetve problémáidra ad megoldási javaslatokat. A személyes kapcsolódás, a közös hullámhossz és a tudat, hogy van, aki ítélkezés nélkül meghallgat, akitől bármit kérdezhetsz és aki a sok személyes tapasztalata révén olyan megoldásokat tud javasolni, ami neked eszedbe sem jutna, felbecsülhetetlenné teszi ezt a szerepet. Ha úgy érzed, szeretnéd te is kipróbálni, milyen az, egy nyelvi coach segítségével tanulni, keress föl bátran!

 

Milyen kockázatokkal jár az AI használata a nyelvtanulás során?

 

Fontos, hogy jól bevált platformokat használj, és tartsd szem előtt, hogy a legtöbb ingyenes AI eszköz a nyelvmodelljük tanításához felhasználja adataidat. Tehát, ha megosztasz egy személyes történetet, bizalmas információt vagy szerzői jog által védett művet, azzal veszélyeztetheted a magánéletedet. Légy óvatos, de ha az internet biztonságos használatának elveit betartod, az AI kapcsán sem ér semmi negatív hatás.

 

Én most úgy látom, az AI hihetetlen távlatokat nyit a nyelvtanulásban (is), ezért nem félni kell tőle, vagy ördögöt kiáltani rá, hanem okosan fel/kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. 

 

Ez is érdekelhet

A szótanulás titka (tényleg elárulom, mi az!)

A szótanulás titka (tényleg elárulom, mi az!)

A legtöbb diák, aki idegen nyelvet tanul előbb utóbb találkozik azzal a problémával, hogy úgy érzi nem tudja olyan jól kifejezni magát az adott nyelven, ahogy szeretné. Nyilván az anyanyelvünkön tudjuk a legjobban elmondani azt, ami a fejünkben van, de folyamatosan,...