május 1, 2023

Sok jó összefoglaló létezik már arról, milyen a jó felkészülés az érettségire. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan ne fuss lyukra, azaz, hogyan kerülheted el azt, hogy te azt hiszed, mindent megtanultál, felkészültél, közben pedig hiányos a tudásod. Mert nem értetted, mert kihagytad, mert felületes a tudásod. Szóval lássuk, hogyan legyél alapos, hogyan ellenőrizd, hogy tényleg tudod-e azt, amit megtanultál.

 

Miről szól nálad az érettségire való felkészülés? Elolvasod az anyagot. Lelkiismeretes vagy, ezért ki is jegyzeteled. Átolvasod újra és újra a könyveidet, füzeteidet, jegyzeteidet. Kidolgozod a tételeket. Megveszel, lemásolsz, letöltesz, kölcsönkérsz tételeket és átolvasod őket. Sőt, még kihúzóval ki is emeled a lényeget. Boldog mosollyal hátradőlsz, hogy minden tőled telhetőt megtettél, megtanultál mindent.

Vagy mégsem?

Az egyik leggyakoribb hamis illúziós az, hogy minél többször olvasol át egy anyagot, annál jobban tudod. Hiszen sokat foglalkozol vele, nem igaz?

 

A (sokszori) átolvasás passzív tanulás. A jegyzetelés már egy fokkal jobb de még mindig nem a tudás aktivizálása. Hogy mit jelent az aktív tudás? Azt hogy nem csak értesz egy anyagrészt, és ha leírva látod, akkor tudod értelmezni, hanem azt, hogy te magad is el tudod mondani úgy, hogy azt egy olyan ember is megértse, aki sose hallott még az adott témáról.

A rossz hír az, hogy aktívan tanulni baromi fárasztó. Miért? Mert amíg csak átolvasod az anyagot, a figyelmed közben simán elkalandozhat. A fél szemed ott a könyvön, de a figyelmed nagy része messze kószál. Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy “rossz” vagy, ez teljesen normális reakció az ember agyától. A valódi, koncentrált figyelem nagyon fárasztó, az ember pedig (tudattalanul is) a könnyebbik megoldás felé hajlik. Sokkal több befektetett energiát igényel tőled, hogy egy dologra összpontosíts, ezért fárasztó aktívan tanulni.

Az aktív tanulás nem könnyű, viszont célravezető.

A jó hír viszont az, hogy naaaagyon megdobja az ember tudását, ha rááll az aktív tanulásra. Akár több jeggyel is felugorhat a vizsgaeredményed, ha átállsz az aktív tanulásra. 

Lássuk, milyen az az aktív felkészülés az érettségire (vagy bármely más típusú vizsgára). Honnan tudhatod, hogy valóban érted-e az anyagot?

 

Először mindig fusd át a tételt, hogy legyen egy körülbelüli, felületes képed a tanulnivalóról. Ezután alaposan, szakaszokra bontva odafigyelve, értelmezve olvasd el a szöveget! Ha valamit nem értesz, állj le, nézz utána! Ha kell, olvass hozzá a füzetedből, jegyzeteidből a netről (de vigyázz ne csábulj el egy kis internet szörfözésre)! Az a lényeg, hogy ne menj tovább úgy, hogy valamit nem értesz.

Ahogy olvasol egy szöveget (akár a könyvedben, akár a jegyzetekben), szakaszonként állj meg és hangosan foglald össze a lényeget. Nagyon fontos, hogy ne mismásold el, konkrétan, szépen fogalmazd meg, mintha a vizsgabizottság előtt állnál! Mire az összes tételt összefoglalod így, olyan sok gyakorlatot szerzel, hogy a vizsgán nem lesz idegen érzés szépen szabatosan beszélned.

Ha a saját szavaiddal fogalmazod meg a szöveget, sokkal mélyebben vésed az agyadba, mintha csak némán futna a szemed a sorokon. 

Tegyél fel kérdéseket a szöveggel, tétellel kapcsolatban. Olyan és annyi kérdést tegyél föl, amennyi teljesen lefedi a tételt. A kérdéseket írd le egy papírra, hogy amikor már ismételsz, csak ezekre a kérdésekre kelljen válaszolnod.

Az egyik legjobb módszer a tanulásra a tanítás. Tényleg! Ha igazán értesz egy anyagrészt, meg tudod tanítani egy olyan embernek is, akinek nulla tudása van a témában. Ahogy próbálsz neki magyarázni, kiderül, hogy vajon vannak-e neked is homályos részek az anyagban, valóban látod-e az összefüggéseket és hogy a felmerülő kérdések összezavarnak-e vagy tudsz-e rájuk válaszolni. Úgyhogy hajrá, kérj meg egy testvért, szomszédot, szülőt, havert, kutyát, akárkit, hogy elmagyarázhasd neki a tételeidet.

És végül néhány jó tanács a felkészülésre. Nem bezzegelni akarok, és nem felülről megmondani a tutit, de ha elgondolkozol ezeken a tanácsokon és megpróbálod alkalmazni őket, csak magadnak segítesz velük.

 

  • A tanulásnak legalább 40%-át aktív(!) ismétlésre fordítsd!
  • A fentieket figyelembe véve készíts magadnak időbeosztást, de az érettségi előtti utolsó napokra már ne tervezz tanulást. (Úgyis megcsúszol és tanulni fogsz, de így legalább nem kell pánikolnod.)
  • Az időbeosztásodba már az elején tervezd bele a pihenőidőt is.
  • Ez az időbeosztásod legyen a főnök, ne hagyd, hogy eltérj tőle. Na jó, ne hagyd, hogy nagyon eltérj tőle.
  • Minden nap mozogj! Még ha csak egy kutyasétáltatás erejéig is, de a friss oxigén elengedhetetlen a tanuláshoz!
  • Aludj eleget! Bár nagyon nehéz megállni, hogy ne maradj ébren sokáig, de a vizsgára való felkészülés nem a bulizás időszaka. Majd utána, nyáron tudsz bulizni és sokáig fennmaradni.
  • Ne parázz! Stresszes állapotban NEM lehet tanulni – ez igazolt tény. Ha nagyon izgulós vagy, próbálj ki különböző stresszoldó technikákat (meditáció, relaxáció, jóga, agykontroll, stb.).
  •  Az érettségi előtti utolsó nap pihenj, aludj és egyél eleget!
  • Kifejezetten a szóbeli vizsgára való felkészülésről itt olvashatsz részletesebben.

Ez is érdekelhet

Jótanácsok a középiskolai felvételihez

Jótanácsok a középiskolai felvételihez

  Amikor már annyira közeleg a felvételi napja, hogy tényleg a célegyenesben érnek a diákok, akkor már nem a tényleges felkészülésre kell koncentrálni. A matek és magyar feladatsorokat az elmúlt hónapokban gyűrték a gyerekek, és remélhetőleg elég jó rutint...

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Akár szülőként, akár tanárként sokszor láthatjuk, hogy amikor a gyereknek a tanulásra kéne figyelnie, helyette valamit matat a kezével: papírgalacsinokat készít, firkálgat, egy tollat piszkál és sorolhatnám. Az a helyzet, hogy ezt nem a tanulás helyett, hanem közben...