május 1, 2023

Volt már olyan érzésed, hogy csak tanulsz, tanulsz, de nem marad meg semmi a fejedben? Hogy az új információk “kilökik” a régieket a fejedből? Hidd el, nem vagy egyedül, sokan megtapasztaltuk már. De megvan a módja, hogyan ne felejtsd el azt, amit egyszer már megtanultál. Ha érdekel mit kell ehhez tenned, olvasd el a cikket!

Képzeld el, hogy vizsgára készülsz, ezért a vizsga előtti napokban, hetekben sokat tanulsz. Nagy anyagrészt kell feldolgoznod, ezért beosztod az idődet és minden nap egy újabb részt olvasol át, tanulsz meg. A vizsga előtti napon megnézed a tételeket, a lehetséges kérdéseket és elszörnyedsz, mert úgy érzed, hiába szántál sok időt a tanulásra, most mégis úgy tűnik, semmire nem emlékszel. Pánik!! Mit csináltál rosszul? Miért nem áll össze a tudás a fejedben? Mit tegyél, hogy ne felejtsd el, amit már megtanultál?

A jó hír az, hogy egy nagyon egyszerű és kézzel fogható megoldása van annak, hogy a fenti pánikhelyzet ne alakuljon ki.

Azt nagyon jól teszed, ha nagy anyagrész feldolgozásánál beosztod az idődet, és nem halmozódik fel sok anyag az utolsó időszakra. Viszont sokan elcsúsznak ott, hogy mikor leülnek egy új nap az új anyagrészhez, nem ismétlik át az előzőkben tanultakat. Csak az új anyagrészre koncentrálnak, azt olvassák és tanulmányozzák. Pedig az a helyzet, hogy

ha csak egyszer foglalkozol valamivel, az nem marad meg a hosszú távú memóriában.

Sokan szeretnénk, ha működne a tanulás első olvasatra is, de az igazság az, hogy sokszor kell ismételni valamit ahhoz, hogy valóban megragadjon a fejünkben. Sőt, nem csak az a lényeg, hogy sokszor, hanem az is hogy jól ismételjünk– azaz szüneteket iktatva az ismétlés folyamatába és nem csak átolvasni kell az anyagrészt hanem aktívan, minél több mindent elmondani róla, amit tudsz. 

Nagyon fontos megérteni és emlékezni rá, hogy

valóban megtanulni valamit csak ismétléssel és gyakorlással lehet.

Ha arra gondolsz, hogyan tanultál meg biciklizni vagy kosárlabdázni, egyértelmű a helyzet. Nem ment elsőre jól, de sokat, és megfelelő technikával gyakoroltál, ezért tudtad jól elsajátítani. Ezért nem felejtetted el. Ugyanígy működik ez a tanulásnál is. Ha azt akarod, hogy ne felejtsd el, amit tanulsz, akkor ismételj és gyakorolj!

“Ok, ismételjek, de hányszor?” hangzik el a kérdés. Jogos a felvetés, valóban: hányszor kell ismételni valamit, hogy ne felejtsd el?

A válasz nem egyértelmű. Egyrészt, ha olyan anyagrészt tanulsz, ami sok szempontból kapcsolódik a régen tanult dolgokhoz (azaz sok mindenhez tudod az agyadban kapcsolni) akkor kevesebb ismétlés is elég. Ha valami merőben új dolgot tanulsz, nyilván többet kell ismételned. Ha friss aggyal ülsz le tanulni, kevesebb is elég, mint fáradt aggyal dolgozni. Ha nagy a hangzavar körülötted, nehezebben megy az ismétlés is. Van olyan álláspont is, ami szerint hétszer kell ismételni valamit ahhoz, hogy valóban megjegyezd. Biztosan végeztek kutatásokat a témában, de szerintem a legjobb, ha a józan eszedre hallgatsz (ismétlés=mélyebb tudás) és kipróbálod magadon, neked mennyi ismétlés a leghatékonyabb.

De hogyan is néz ki ez az ismétlés dolog a gyakorlatban?

Térjünk vissza a vizsgára készülős példához. Az nagyon jó, hogy a nagy anyagrészt beosztod több napra, de mielőtt nekiülsz az új napi adagnak

szánj 15 percet arra, hogy átnézed az előz napon tanultakat!

Ilyenkor ne csak a közvetlen előtte napi anyagot nézd át, hanem az összes, ahhoz az anyaghoz tartozó jegyzeteidet, szövegeidet. Ha már két hete tanulsz, akkor  a két heti anyagot. De vigyázz, ne csak átolvasd, hanem aktívan húzd elő az információkat az agyadból!  Így minél többször ismételsz, annál mélyebbre vésed az anyagot a fejedben.

Ahhoz, hogy ne felejtsd el, amit már megtanultál, ezt a 15 perces ismétlést tedd rendszeres szokásoddá!

Napi tizenöt perc nagyon kevés befektetett időnek (és energiának) tűnik, de hosszú távon rengeteg hasznot fog hozni neked.

Ez a módszer természetesen nem csak vizsgára készüléskor alkalmazható, hanem a mindennapi tanulmányaidban is ugyanúgy hasznos lehet. Mielőtt nekiülsz leckét készíteni, pár percben ismételd át az előzőleg tanultak. Ha idegen szavakat tanulsz, ne csak a frissen előkerülő szavakat tanuld meg, hanem ismételd át a szótárfüzetedből a régieket is.

Úgy képzeljétek el, mint a cirkuszban a bohócot, aki a pálcák tetején pörgeti a tányérokat, és újra meg újra visszatér az első tányérokhoz felgyorsítani a pörgést, hogy azok ne essenek le. Te is sok tányért tudsz pörgetni (sok mindent meg tudsz jegyezni), ha rendszeresen visszatérsz a korábban megpörgetett tányérokhoz is egy kis újrapörgetésre(azaz ismételsz).

Ez is érdekelhet

Jótanácsok a középiskolai felvételihez

Jótanácsok a középiskolai felvételihez

  Amikor már annyira közeleg a felvételi napja, hogy tényleg a célegyenesben érnek a diákok, akkor már nem a tényleges felkészülésre kell koncentrálni. A matek és magyar feladatsorokat az elmúlt hónapokban gyűrték a gyerekek, és remélhetőleg elég jó rutint...

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Akár szülőként, akár tanárként sokszor láthatjuk, hogy amikor a gyereknek a tanulásra kéne figyelnie, helyette valamit matat a kezével: papírgalacsinokat készít, firkálgat, egy tollat piszkál és sorolhatnám. Az a helyzet, hogy ezt nem a tanulás helyett, hanem közben...