május 1, 2023

Valószínűleg hallottad már azt a szót, hogy Podcast, de nem biztos, hogy pontosan tudod mit jelent és hogyan használjuk. Pláne azt, hogy a tanulásodhoz hogyan tudod felhasználni. Pedig hidd el, nagyon is hasznos és, ami szintén fontos, szórakoztató tanulást segítő dologról beszélünk. A cikkből kiderül mit kell tenned, ha te is szeretnéd tudni alkalmazni.

Mi az a Podcast?

Maga a szó az Ipod és a brodcast (sugározni) szavakból született – igen, igen ebben is benne van  valamelyest Steve Jobs keze. A Podcast egy olyan “rádióműsor”, ami rendszeresen jelentkezik különböző epizódokkal. Ezeket a műsorokat nem a rádióban hallgathatod, hanem az interneten, méghozzá (a legtöbbször) ingyenesen. Vagy letöltve a telefonodra utazás, edzés, stb közben. Podcast-et tulajdonképpen bárki készíthet, akinek megvannak a szükséges technikai kellékei és van olyan mondanivalója, amit szívesen megoszt másokkal. Az ilyen adások sokszor olyan beszélgetéseket tartalmaznak, ahol két-három szakmabeli ember beszélget egy adott témáról.

Hogyan tudok Podcast-eket hallgatni?

A Podcast epizódok nem csak egy bizonyos adott időben hallgathatók (mint a klasszikus rádió műsorok), hanem akkor hallgatod, amikor kedved tartja, vagy van rá időd. Az egyes epizódokat le is tudod tölteni, vagy egyszerűen online hallgathatod őket. És hogy hol? Az egyik verzió, hogy ha találsz egy érdekes weboldalt, aminek van ilyen szolgáltatása is, akkor magán az oldalon hallgatod meg az adásokat. Egyszerűen csak rákattintasz az oldalon a podcast-re, és már indul is a beszélgetés.

A másik – szerintem praktikusabb megoldás – ha telepítesz a telefonodra egy Podcast alkalmazást, ahol aztán millió podcast között tudsz keresgélni, feliratkozni, letölteni. Körülbelül úgy képzeld el ezeket az alkalmazásokat, mint a Spotify, ami csak a keretet adja meg ahhoz, hogy zenék közt válogass és hallgasd őket. (Egyébként a Spotify-on is tudsz podcast-eket hallgatni.)

Ha iPhone-od, iPad-ed vagy iPod-od van, használd az iTunes-Apple Podcast vagy az Overcast alkalmazásokat, igaz, ez utóbbi fizetős lehetőség.

Az Android-os készülékekre fel lehet telepíteni például a Podcast Addict-et (én ezt használom), a  Google Podcasts-et vagy a Player FM-et. Persze létezik még sok más alkalmazás is, de ezek mentén teljesen jól el tudsz indulni.

Az applikációk telepítése és beállítása roppant egyszerű, pár kattintással kész is vagy, de ha részletesebb és pontosabb utasításokat szeretnél ezen a weboldalon elég jól magyarázatot kapsz.

Hogyan tudom felhasználni a Podcast-eket a tanuláshoz?

Az attól függ, mit tanulsz. Ha ugyanis nyelvet szeretnél tanulni/gyakorolni, akkor másként tudod fel(ki)használni őket, mintha valami konkrét tárgy tanulását szeretnéd megsegíteni velük.

A podcastek és a nyelvtanulás

Még ezt a kérdést is kétfelé venném. Vannak ugyanis olyan podcast-ek, amik kifejezetten a nyelvtanulásosak, egyes nyelvtani szerkezeteket magyaráznak, szókincset tanítanak vagy bizonyos kifejezéseket járnak körül. Ezek általában szintekre vannak osztva és ha az ember mazsolázgat, igazi kincsekre tud bukkanni. Érdemes többféle adásba belehallgatni, aztán olyan adásnál maradni, ami neked bejön, a te stílusod.

Természetesen a teljesség igénye nélkül néhány csatorna, hogy el tudd kezdeni valahol:

Ha angolul tanulsz:

The English We Speak ( https://www.bbc.co.uk/programmes/p02pc9zn/episodes/downloads )

A BBC által készített műsorban minden epizód egy-egy angol kifejezést magyaráz el és tanít meg.

Learn English Podcast (https://learnenglish.britishcouncil.org/learnenglish-podcasts)

Ha angol tanulásról van szó, akkor a British Council megkerülhetetlen. Podcast ügyben is élen jár, már egészen kezdő szinten kínál műsorokat. Életszerű jeleneteket játszanak el, majd következik a szómagyarázat és szótanulás is.

Englis Class 101 (https://www.englishclass101.com/)

Több, mint 1500 anyag szintekre bontva a teljesen kezdőtől a haladóig. Van benne kulturális érdekesség, szómagyarázat, kifejezések tanítása. Fontos még, hogy a szöveg normál és lassabb tempóban is elhangzik.

Better at English (https://www.betteratenglish.com/category/podcast)

Ezt a linket inkább haladó diákoknak ajánlom, mert itt az anyanyelvi emberek valós tempóban beszélnek – hol könnyedebb, hol komolyabb témáról. Van hozzá viszont szövegátirat (azaz olvashatod is, miről beszélnek) és szógyűjtemény.

Luke’s English Podcast (https://player.fm/series/lukes-english-podcast-learn-british-english-with-luke-thompson-1429207)

Luke Thompson-t azért is érdemes hallgatni, mert ő nem csak képzett angol tanár, hanem valaha stand-up-os is volt, ami igencsak érződik a podcast-jeiben is. Vicces, magával ragadó és szuper előadó. Így még a tanulás is könnyebben megy 🙂

Ha németül tanulsz:

Slow German (https://slowgerman.com/category/sg-podcast-episode/)

Kifejezetten kezdőknek és gyenge középhaladóknak szóló adások. A Münchenben élő Annik (aki egyébként újságíró) beszél a podcat-ekben, amihez szövegátirat is található.

My Daily Phrase German (https://podcasts.apple.com/podcast/my-daily-phrase-german/id211075596?ign-mpt=uo%3D8&mt=2)

Ahogy a neve is mutatja egy-egy epizódban egy-egy német kifejezést jár körbe és tanít meg.

German Pod 101 (https://www.germanpod101.com/)

Ez egy olyan nagy gyűjtemény, ahol több, mint 1000 anyag található, különböző szintekre bontva. Ha németül tanulsz, itt biztosan találsz neked való műsort.

Ha franciául tanulsz:

The French Podcasts (https://www.thefrenchpodcast.com/)

Valós életből vett szituációk hangoznak el az adásokban, amiket főleg kezdő és középszinten lévő diákoknak javaslok. Mivel nincs szövegátirat hozzájuk, itt valóban csak a füledre hagyatkozhatsz.

News in Slow French (https://www.newsinslowfrench.com/)

Ha a tévében elhangzó francia nyelvű hírműsorokat még túl gyorsnak találod, itt a helyed. Ahogy a neve is mutatja, híreket hallgathatsz meg, csak éppen sokkal lassabban felolvasva. Ráadásul szövegátirat is elérhető a podcast-ekhez.

French Pod 101 (https://www.frenchpod101.com/)

Ahogy a többi nyelvnél is ajánlottam, ebben az esetben sem kihagyható a 101-es oldal, mert olyan sok és olyan hasznos anyag van rajta, hogy vétek nem kihasználni a lehetőséget.

Ha szeretnétek, hogy az egyes nyelvekre lebontva hosszabb cikkek is készüljenek nyelvtanulás és podcast témában, írjátok meg kommentben, vagy írjatok a hanula.erika@mindenmegtanulhato.hu címre, hogy melyik nyelvet vegyem nagyító alá!

 

A fentiekben arra találtál példákat, hogy ha célirányosan az idegen nyelv tanulására (magyarázatokra) szeretnéd hallgatni a műsorokat, hol kezdj neki. Van viszont egy másik (meg merem kockáztatni, talán fontosabb) módja is a podcast-ek nyelvtanuláshoz való felhasználásának.

Ha valóban jól akarsz tudni egy nyelvet, olyan szintem, hogy már gondolkoznod se kelljen, hanem rögtön ugorjanak a nyelved hegyére a szavak és kifejezések, rengeteg input kell hogy érjen az adott idegen nyelven. Ezért tudnak azok, akik külföldön élnek egy darabig olyan jól (és relatív gyorsan) megtanulni egy nyelvet. A jó hírem az, hogy sok-sok input itthon is tud érni téged az adott idegen nyelven  -például a podcast-ek révén.

Tehát a teendőd annyi, hogy keresel olyan műsorokat, amik

1. érdekelnek téged

2. az általad tanult idegen nyelven szólnak

3. és rendszeresen, sokat hallgatod őket.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem érted teljesen a beszédet, ha vannak benne ismeretlen szavak, kifejezések. Alapvetően nem kell füzettel a kezedben hallgatnod őket, nem kell még csak szótáraznod sem, csak akkor, ha valami olyan kulcsszó hiányzik, amit fontos lenne megértened, vagy ha olyan szó fordul elő újra meg újra, ami bosszant, hogy nem érted. De ne feledd, az alapvető célod az ilyen műsorok hallgatásával az, hogy megfelelő mennyiségű idegen nyelvi hatás érjen. (Körülbelül úgy képzeld el, mint amikor nyelvtanulás miatt nézel filmeket. Erről bővebben itt olvashatsz.)

Ebben az esetben nem tudok példákat írni neked, hiszen én nem tudhatom, neked  mi az érdekes. Egyszerűen a podcast alkalmazásod keresőjébe írj be olyan szavakat, amik az érdeklődési körödbe vágnak, és válogass az eredmények között.

Most pedig nézzük, mi van akkor, ha nem nyelvtanulásra akarod a őket felhasználni.

Podcast-ek és az “általános” tanulás

Az általános szót azért tettem idéző jelbe, mert persze lehet olyan podcast-eket találni, amik kifejezetten egy-egy tantárgyhoz nyújtanak segítséget, de sokan vannak olyanok is, amiket nem lehet egy-egy tantárgy keretei közé begyömöszölni. Ha egy adás az olvasásról szól, az nem feltétlen csak az irodalom tanulásában segít, hanem végül is mindenfajta tanulásban, mert az olvasás mindenhez kell. Aztán a természettudományos dolgokról szóló podcast-eket sem lehet feltételen csak a kémia vagy a fizika címke alá besorolni -és nem is érdemes. Az innovációkról, új technikai fejlesztésekről szóló podcast-eket meg pláne nem -pedig ez is szorosan kapcsolódik a tanuláshoz, fejlődéshez.

Az alábbiakban pár kedvencemet szeretném ajánlani, ami persze csak ugródeszka, szemezgessetek bátran, keressetek új és nektek érdekes/segítő podcast-eket.

Lapozz a 99-re (https://lapozza99re.simplecast.com/)

Szabados Ági beszélget érdekes emberekkel olvasásról, írásról és mindenről ami a könyvekkel kapcsolatos. Nagyon szórakoztató és könnyed stílusban – nekem az egyik nagy kedvencem.

Könyvpáros (https://soundcloud.com/konyvparos)

Még egy kis olvasás. Adott egy könyv, amit mindkét műsorvezető olvasott, majd erről beszélgetnek. Figyelem, kötelező olvasmányok is szerepelnek az olvasott/kibeszélt könyvek között!

World War II/Második világháború (https://player.fm/series/world-war-ii-masodik-vilaghaboru)

Ahogy a neve is mutatja, minden, ami a második világháborúval kapcsolatos.

Szertár (https://soundcloud.com/szertar)

Hát, azt hiszem a Szertár podcast-et nehezen lehetne besorolni egy tantárgy alá, de a jelenlegi 164 epizódjuk mindegyike olyan kérdésekkel foglalkozik, amiket be tudsz építeni a tanulmányaidba. Zsíros László Róbert kifejezetten szórakoztató formában készít interjúkat, beszél a természettudományokról. Ha tévében futna a műsor, azt mondanám show műsort készít tudományos kérdésekről.

Stuff you Should Know (https://www.stuffyoushouldknow.com/podcasts)

Ok, tudom, hogy ez angolul van, de annyira sok érdekességről mesélnek a történelemtől elkezdve a biológián át a zenén keresztül egészen az orvostudományig, hogy igazán érdemes hallgatni őket.

Hardcore History (https://player.fm/series/dan-carlins-hardcore-history)

Még egy angol nyelvű gyöngyszem, ami kihagyhatatlan, ha történelem tanulásról van szó. Dan Carlin híres, véres csatákról szóló podcastjeiben valószínűleg messze többet tudsz meg a történelem ezen korszakairól, mint amit valaha a suliban tanulnál.

 

Van egy olyan érzésem (és igen, ez szubjektív megítélés), hogy a magyar podcast piac még gyerekcipőben jár. Nagyon remélem, hogy egyre inkább ki fogja nőni magát, mert szerintem nagy  lehetőség rejlik benne. Angol nyelvű podcast-ekből még száz számra tudnék szemezgetni – ha szeretnétek, és van rá igény, szívesen írok erről egy külön cikket.

Szóval podcast-re fel, fedezzétek fel a virtuális világ ezen szegmensét is, ha van olyan podcast, amit szívesen ajánlanátok, tegyétek meg itt, kommentben a cikk alatt, vagy írjatok nekem e-mailt a hanula.erika@mindenmegtanulhato.hu címre!

Ez is érdekelhet

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Matat, firkál, gyűröget – hát hogy tud így figyelni?!

Akár szülőként, akár tanárként sokszor láthatjuk, hogy amikor a gyereknek a tanulásra kéne figyelnie, helyette valamit matat a kezével: papírgalacsinokat készít, firkálgat, egy tollat piszkál és sorolhatnám. Az a helyzet, hogy ezt nem a tanulás helyett, hanem közben...