május 1, 2023

A legtöbb diák, aki idegen nyelvet tanul előbb utóbb találkozik azzal a problémával, hogy úgy érzi nem tudja olyan jól kifejezni magát az adott nyelven, ahogy szeretné. Nyilván az anyanyelvünkön tudjuk a legjobban elmondani azt, ami a fejünkben van, de folyamatosan, egyre jobban és pontosabban lehet idegen nyelven is kifejezni magunkat. Ehhez csak pár egyszerű lépést kell tenni. Elmondom miket.

A legfontosabb dolog, hogy ezeket a lépéseket valóban megtedd. Nem lehet elcsalni, se lespórolni. Sok-sok éves tanári tapasztalatommal mondhatom, a legfontosabb különbség a jól haladó és az egy helyben toporgó diákjaim között csupán annyi, hogy ki mennyi erőfeszítést tesz a fejlődés érdekében.

Aki beleteszi a munkát, az idejét és energiáját, az halad. Aki megelégszik annyival, amennyije van (ők szokták magukat lustának nevezni), az nem is fog fejlődni.

Tényleg ilyen egyszerű, tényleg ennyiben áll a titok.

Csakhogy a mostani világban, amikor minden egy kattintásnyira van tőlünk, amikor szinte erőfeszítés nélkül pottyan az ölünkbe minden (zene, film, információ, jó tanács, stb.), baromira nem vagyunk hozzászokva, hogy valamiért meg kell melózni. De a tanulás (még?) nem egy kattintással letölthető csomag. Pont úgy, mint amikor izmosabb akarsz lenni, ahhoz is kitartóan és rendszeresen edzened kell.

(Egyébként sportoló tanítványaimon vettem észre, mennyivel könnyebben állnak rá erre a fajta gondolkodásmódra. Nyilván nem véletlenül.)

Persze a beletett energián kívül az sem árt, ha jó módszereket használsz. Többek közt ezen az oldalon is találsz egy csomó tippet erre volnatkozóan, meg persze rengeteg könyv, cikk, internetes oldal áll a rendelkezésedre. Ha úgy érzed, ez a problémád, olvasd el ezt, ezt vagy ezt a cikket.

Egy teljesen egyszerű lépésről-lépésre módszerrel megmutatom, hogy tudsz javítani a nyelvtudásodon.

Vegyük példának a szavak tanulását. A szavak a nyelv építőelemei, nélkülük egyszerűen nem lehet építekezni. Szóval muszáj tanulni őket. Ráadásul, minél több szót tudsz, annál szebb, jobb, magasabb építményt tudsz készíteni. Tehát a lépések.

0. lépés – Határozd el, hogy felődni akarsz, ezért beleteszed a szükséges időt és energiát!

Tény: Enélkül az összes többi lépés nem ér semmit.

  1. lépés – Ha idegen nyelvű szöveget olvasol, videót látsz, a suliban tanultok valamit, stb. és ismeretlen szóval találkozol, arra lecsapsz!

Magyarul, nem siklasz át rajta, hanem megnézed szótárban vagy rákérdezel a tanáránál, hogy mit jelent és mész a következő lépésre.

2. lépés – Kiírod magadnak az idegen szót és annak a jelnetését is!

De nem mindegy ám, hova! Ne a könyvben a szó fölé, ne egy cetlire és ne a füzetedben csak úgy valahova, hanem egy külön erre a célra  dedikált szótárfüzetbe. Ez azért fontos, mert amikor majd memorizálsz és ismételsz, akkor ne kelljen ezer felé keresgélned a szavakat.

3. lépés – Memorizáld a szavakat!

Itt a titok, hogy minden zavaró körülményt kikapcsolj (telefon, chat, zene, család, stb.) és teljes figyelmeddel oda fordulva próbáld meg az eszedbe vésni a szavakat. Sokat segít, ha elképzeled, vagy megpróbálod valamihez kötni, amit már tanultál.

4. lépés – Ismételj aktívan!

Na, ezt a részt szokták a legtöbben lehagyni. Pedig ha nem ismételsz rendszeresen, a szavak csak ímmel-ámmal maradnak meg, majd végül eltűnnek a süllyesztőben. Ami azt is jelenti, hogy az addigi idő és eneria tök feleslegesen úszik el. Szóval minden nap (igen, minden nap!) ismételd át a szavakat. És hogy mit jelent az, hogy aktívan? Azt, hogy nem újra olvasod a szavakat, hanem csak a magyar jelentést látod és neked meg kell mondanod, mi az idegen szó. (Ezért nem jó a könyvben a szó fölé írni a jelentést.) Ha szókártyákat használsz (amit nagyon ajánlok, itt tudsz róla olvasni, hogyan is csináld), szóval a szókártyák segítségével ez nagyon könnyen megy. De ha egyszerű szótár füzetet használsz, az is jó, takard le az egyik felét a szó-jelentés párnak és így kérdezd ki magad.

Ezt a folyamatot legalább 21 napon keresztül csináld.

Azért ennyi ideig, mert sok tudományos kísérlet bizonyítja, hogy 21 napra van szüksége az embernek arra, hogy új szokást alakítson ki. Addig még külön figyelmet és erőfeszítést igényel, hogy nekiállj a szótanulásnak, de ennyi idő elteltével kezd majd automatikussá válni.

Az én tippem az, hogy találj a napban egy (vagy kettő) olyan fix időpontot, amikor szótanulás van. Ez lehet bármikor, de ha nem fix helyen van a napban, akkor könnyen lehet, hogy csak tolódik, tolódik, majd hulla fáradtan, nulla agyi kapacitással állsz hozzá, vagy csak legyintesz, hogy á, ez ma már nem jön össze. Ha viszont tudod, hogy pl. vacsora előtt mindig rászánsz 10 percet erre, akkor kisebb valószínűséggel csúszik ki a napodból. Ha pedig úgy gondolod, azzal lesz gond, hogy minden nap rávedd magad a tanulásra, javaslom, olvasd el ezt a cikket az önfegyelemről.

Személy szerint én azt tartom jó megoldásnak, ha reggel, friss aggyal tanulod a szavakat és este, lefekvés előtt is ismételsz egyet.

Ami fontos, és nem győzöm hangsúlyozni, az az, hogy belefektetett energia nélkül nem lehet fejlődni.

Ha valami, hát ez a titok.

A jó hír viszont az, hogy bármikor, BÁRMIKOR dönthetsz úgy, hogy mostantól változtatsz a hozzáállásodon és aktívan, rendszeresen tanulsz.

Ha tetszett ez a cikk és szeretnél még több hasonló tudást megszerezni, még több gyakorlati példát kapni, jelentkezz online tanulásmódszertani tanfolyamunkra! Ha pedig úgy gondolod, másoknak is érdekes lehet ez a cikk, osszd meg, hogy minél több embernek segíthessek hatékonyabban/jobban tanulni.

Ez is érdekelhet

Nyelvtanulás egy tolmács szemével

Nyelvtanulás egy tolmács szemével

Tudtátok, hogy egy magyar nő volt az, aki “feltalálta” a szimultán tolmácsolást? És nem is egy, hanem tizenhat idegen nyelven beszélt? Tőle kaphattok most tanácsokat a nyelvtanulással kapcsolatban. Sőt, a cikkben az egyik könyvét is letölthetitek. Ha a nyelvtanulás...